A |
B |
C |
D |
E |
F |
G |
H |
I |
J |
K |
L |
M |
N |
O |
P |
Q |
R |
S |
T |
V |
Z |
|
vissza |
Sucralose
A sucralose egy alacsony kalóriatartalmú, cukorból készített édesítőszer. Előregyártott élelmiszerek és italok összetevőjeként világszerte használatos.A Sucralose-t cukorból nyerik egy védett, többlépcsős eljárás során, mely szelektíven helyettesít három hidrogén-oxigén csoportot három klór atommal a cukormolekulán. A szorosan kötött klór atomok nagyon stabil molekulaszerkezetet képeznek. A sucralose kiváló biztonságot nyújt. Több mint 100 tudományos kísérletet végeztek 20 éven át, annak érdekében, hogy kimutassák, hogy a sucralose-t biztonsággal lehet édesítőszerként alkalmazni. A tanulmányok adatait egymástól függetlenül bírálták nemzetközi szakemberek jónéhány különféle tudományágban, többek között a toxikológiában, az onkológiában, a teratológiában (fejlődési rendellenességek tana), az ideggyógyászatban, a hematológiában (vértan), a gyermekgyógyászatban és a táplálkozástudományban. Átfogó, magas tudományos színvonalú toxikológiai tanulmányok egyértelműen kijelentették, hogy a sucralose nem rákkeltő. A sucralose biztonságosságát ellenőrző szabályzó testületek között van az amerikai FDA, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valalmint Világegészségügyi Szervezete (WHO) élelmiszeradalékokat vizsgáló társult szakértő csoportja (JECFA); a kanadai Health Protection Branch of Health and Welfare Canada; az ausztrál és új-zélandi Food Standards Australia/New Zealand; az Európai Únió Élelmezésügyi Tudományos Bizottsága; és egy sereg más intézmény Dél-Amerikában és Ázsiában. A sucralose ma több mint 60 országban engedélyezett szer.
|